Fredet Hærvej, Bække

Lidt nord for Bække, ved parkeringspladsen vest for Ribe-Vejle Landevej, ligger et meget autentisk stykke af oldtidens store vej: Hærvejen. Her kan du stadig se, hvordan vejforløbet var. Hærvejen var ikke som sådan en anlagt vej. Man havde gennem mange år fundet den mest hensigtsmæssige vejføring i forhold til landskabets muligheder og begrænsninger, og når et spor var "slidt op", så trak trafikken sig over i et nyt spor lige ved siden af det gamle. På dette sted har Hærvejen således været ca. 90 m bred.

Den store færdselsåre gennem Jylland fra Viborg til Slesvig har mange navne: Hærvejen, Studevejen eller Pilgrimsvejen. Vejen fungerede primært som studedrivervej for kvæg, som havde ædt sig godt i stand på de østjyske engstrøg, og derefter blev drevet til de nordtyske kvægmarkeder og solgt. Også mere fromme folk som pilgrimme har benyttet sig af Hærvejen for at komme sydpå. I dag krydser både Kyst-til-kyststien dette historiske sted. Kommer du ad Hærvejens vandre- eller cykelrute, skal du gøre en afstikker.

Fredning
Dette autentiske stykke af Hærvejen blev fredet i 1927. En lokal lodsejer skænkede jorden til fredningen, så vi i dag 1000 år efter de første spor af Hærvejen blev trukket, stadig kan fornemme vejens natur og miljø.

Afstande
Hærvejens vandrerute 2,3 km
Hærvejens cykelrute 2,3 km

Del denne side

Opdateret af:

Visit Vejen Turistinformation turisme@udviklingvejen.dk
 

Kontakt

Adresse

Ribe-Vejle Landevej 65B
6622 Bække

Fakta

  • Faciliteter

    • Informationstavle
  • Tema

    • Middelalder
    • Vikingetid

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.1730218628587
Latitude : 55.598870795118