Poul la Cour Museets 20 års jubilæum

Det er 20 år siden, at Poul la Cour Museet slog dørene op for publikum. Det bliver fejret over 2 dage: 

Fredag den 8. oktober 2021 kl. 13.30 afholdes den officielle del, hvor vi håber, at rigtig mange af dem vi har haft kontakt til gennem årene vil komme. Benyt lejligheden til at komme og hilse på, og se hvad vi har nået i de sidste 20 år. Der vil blive taler og indlæg fra forskellige, og der vil blive serveret lidt til ganen. Kom også med på en lille rundvisning i vores lokaliteter.

Lørdag den 9. oktober 2021 kl. 9.00 holder vi åbent hus, hvor der mellem kl. 9 og 10 vil der blive serveret kaffe og rundstykker. Tag børnene med, så bygger vi nogle små vindmøller med dem, mens du/I ser jer omkring.

Baghistorien:
Poul la Cour, Danmarks svar på Edison, var opfinder inden for energi, dengang elektriciteten blev udbredt i Danmark. Med rødder i den akademiske verden, en dagligdag med højskoleverdenens syn på læring og med hænderne skruet rigtigt på, var Poul la Cour manden, som udviklede teorien om den ideelle profil på en vindmøllevinge. Med den teori var han med til at grundlægge udviklingen af den vindmølleindustri, som Danmark er internationalt berømt for i dag.

På Poul la Cour Museet i Askov kan du indsnuse atmosfæren i  originale forsøgslokaler, se hans redskaber og instrumenter og sidde på samme skolebænk, som hans elever gjorde i 1880-erne. Museet har til huse i de lokaler, som lå sammen med forsøgsmøllen.

Historien
la Cour var oprindeligt optaget af at forske i brint som energikilde til belysning, og til det skulle han bruge strøm. Derfor fik han bygget en forsøgsmølle i 1891 – og denne mølle var Danmarks første elproducerende vindmølle. Poul la Cour var uddannet meteorolog, så det var naturligt for ham at interessere sig for, hvordan hans vindmølle skulle være bygget for at udnytte vinden optimalt. Så han opfandt en vindtrykmåler, der kunne teste vindmøllevingernes profiler. Vindtunnellen og andre af la Cours forsøgsanlæg er genopstillet på museets område, og anvendes i dag af elever fra gymnasier og folkeskolens overbygning til forsøg. Museet rummer forsøgsopstillinger, billeder, plancher og rekvisitter, der illustrerer la Cours arbejde samt et omfattende arkiv af dokumentationsmateriale. Poul la Cour levede fra 1846 til 1908.