Gå til indhold
©  Foto:

Særudstilling Vejen Kunstmuseum: Ejnar Nielsen - LIV OG DØD

Første særudstilling på Vejen Kunstmuseum efter den store ombygning. Ejnar Nielsen var maler i samme periode som kunstmuseets hovedperson Niels Hansen Jacobsen. 

Kom og gå på opdagelse i Ejnar Nielsens (1872-1956) vidtfavnende, symbolistiske livsværk af malerier, tegninger, forlæg til broderier, vævninger, sølvsmykker og meget andet, der er lånt fra talrige private hjem og museumssamlinger, og som i sensommeren 2023 atter vil være spredt for alle vinde. Vejen Kunstmuseum har Danmarks største museumssamling på over 60 Ejnar Nielsen-værker. Samlingens
opbygning startede i 1927, da Vejen Kunstmuseum var tre år gammelt. Ejnar Nielsen var nær ven af Niels Hansen Jacobsen og begge var symbolister. 

Med sit hudløst ærlige nærvær i skildringen af sygdom, fattigdom, handikap, ensomhed, liv og død står Ejnar Nielsen som en af symbolismens uomgængelige hovedpersoner i den danske malerkunst fra tiden omkring år 1900. Mens den franske hovedstad Paris var den europæiske kunstverdens omdrejningspunkt, fandt Ejnar Nielsen sit ”Paris” i den midtjyske landsby Gjern, halvanden times kørsel fra Vejen. Dér malede han i 1890’ernes midte sine uforglemmelige skildringer af dødsmærkede unge mennesker – hans tidlige hovedværker. I mødet med deres livssituation kom den unge kunstner til at stå ansigt til ansigt med døden og livets store spørgsmål. Som en rød tråd gennem alle sider af Ejnar Nielsens virke løber en monumental, tyst enkelthed – i personskildringerne såvel som i landskaberne. Det mærkes i de rensede rum omkring de syge og fortsætter ud i landskaberne, hvor det er svært at forestille sig andet end stilhed og ro, samt i personskildringerne som ”Den Blinde” og ”Enkefrue F”.
Ejnar Nielsens eviggyldige skildring af det enkelte menneske på vej mod døden er både stiliseret forenklet og samtidig næsten fotografisk nøjagtigt, såvel i gengivelserne af modellerne som i skildringerne af almengyldige fænomener som blindheden og alderdommen. Malerierne er lige så nærværende i dag som dengang. 

Ved siden af de store alvorlige emner blev blomsterne Ejnar Nielsens ”frikvarter”. De vilde blomster samlede han langs grøftekanterne på sommerophold i Gjern. Længe før ”Vild med vilje” blev det fra 1910’erne til talrige billeder af blomsterbuketter og botanisk nøjagtige enkeltstudier i blyant og akvarel.  

Husk under besøget at sætte tid af til at tage hørebøfferne og lytte til lydfilerne, hvor blinde og svagtseende fortæller – hvad er f.eks. farven grøn, når man aldrig har set verden? I smuk redigering vælder lyden frem, og vi får indsigt, mens blikket frit kan vandre i Ejnar Nielsens malerier. Lydfilerne er lavet af dokumentarist Mette Mærsk, der tidligere har skabt en række portrætfilm til projekter og udstillinger på Vejen Kunstmuseum.

Del dine øjeblikke: