©  Foto:

Wellings Landsbymuseum

Danmarks mest særprægede museum: Kunstmaleren og samleren Søren Welling skabt sit eget lille minisamfund fra omkring 1900. I dag får du et unikt indblik i dine bedsteforældres og oldeforældres hverdag. 

Wellings Landsbymuseum er den landsby, som Søren Welling byggede. Her kommer du på en tidsrejse tilbage i tiden. Til huse med stuer fra klunketiden, skolestuen med de gamle bænke, landsbyens kirke med altertavle, som består af store kakler med bibelske motiver fra 1696, som han fandt brugt ved en brændeovn og meget mere. Størstedelen er skabt via genbrugsmaterialer, og Søren Welling var på forud for sin tid med sin tilgang til upcykling. 

Wellings landsby er ikke blot bygninger. De mange opgaver, man løste i hjemmene og i landsbyen kan stadig opleves. Det er en imponerende samling, som man absolut bør se - især sammen på tværs af generationerne. Udover alle bygningerne så findes der en samling af værktøj brugt af bl.a. biavlere, skomagere og tagdækkere. Prøv at se om du kan finde den flytbare vaskemaskine, der gjorde husmoderens arbejde lettere. 

Wellings Landsbymuseum drives i dag af en kreds af frivillige lokale ildsjæle. Museets idé er, at vi skal komme og lære om vores nære fortid, og at man gerne må røre ved de udstillede genstande - især når man passer på. 

Kommer man som en større gruppe, kan der organiseres kaffe, boller, lagkage og smørrebrød, men der sælges kun på bestilling. 
Man må også gerne nyde sin medbragte mad, både i krostuen og udenfor. 

Det praktiske:
På Wellings kan man li alle gæster, børn og demente, busselskaberne og dem, der bare er ude at køre tur. De har to rollatorer man kan låne. Og ved af erfaring, at man kan komme rundt med kørestole. Og har man ble-børn med, er der pusleplads.