
God adfærd i naturen
Vi har her samlet en række gode råd til dig, som gerne vil ud i naturen, og som efterlyser tips, tricks og ideer til at gøre turen til en god oplevelse - både for dig selv og for dem, der kommer samtidig med dig og efter dig. Her er gode tips til, hvordan du kan tage hensyn.
Vi er mange, der i disse år søger roen, freden og nærværet i naturen. Vi er derfor mange om at dele. Vi deler oplevelserne med andre naturgæster, med naturen selv - dyr og planter - og med de lodsejere, der ejer den natur, som vi besøger. Her er lidt gode tips til, hvordan hensyn kan tages.
Hvornår på dagen må jeg være i naturen?
Det kommer an på, hvem der ejer det sted, som du gerne vil besøge. Er det et af naturstyrelsens arealer - røde pæle med kongekrone - så må du være der hele døgnet. Er det privat, så må du være der fra solopgang til solnedgang. Som regel er der opsat grønne informationstavler ved private skove. En simpel hovedregel: Hold dig på stierne og vær i naturen i dagtimerne - så går det ikke helt galt.
Hvad med bilen?
Ved de større steder og meget besøgte steder er der ofte parkeringsplads. Ved steder, som er omtalt på www.visitvejen.dk, da skriver vi, når der er parkeringsplads. Hvis ikke der er p-plads, så kan du som regel parkere bilen godt inde i vejsiden. Lad være med at parkere på mark- og skovveje. Det er aldrig til at vide, hvornår skovejer eller landmand skal bruge vejen.
Og hvor er toilettet?
Ikke ret mange steder i naturen er der toiletter med træk og slip. Nu synes du næppe, at andres efterladenskaber og toiletpapir er særligt lækre, og sådan har andre det også med dine. Så her kommer en række tips til, hvordan du klarer dig. For det første finder du et diskret sted, hvor du kan være ugenert, og her laver du et lille hul jorden med din hæl. Letvægtsspade eller lille plasticskovl kan medbringes - men det er anden sag. Det er bedre, at du har taget lidt toiletpapir med eller papirslommetørklæder. De kan rives over - det går lettere på en ene end den anden led. Har du svært ved at sidde på hug i lang nok tid, så sæt underarmene ind i knæhaserne. Når du er færdig skubber du papiret ned i hullet og dæk til. Brug evt. en pind. Og husk håndspritten til bagefter. Det vil også være en rigtig god ide at undgå at bruge private arealer til naturtoilet.
Skal du tisse, så tænk over, at det faktisk er forstyrrelse af den offentlige orden at gøre det synligt. Så find et træ eller buskas.
Vis hensyn
Når vi er i naturen er vi gæster i dyrenes liv. Lad være med at skræmme dyr med høj musik og lade hunden løbe uden snor.
Pas på planter, insekter og andet godtfolk. Hunden kan du lufte uden snor og med kontrol i en af de mange hundeskove, der findes.
Efterladt
Gør det til en god vane ikke at efterlade dig spor i naturen - hverken efter dig selv eller dine aktiviteter. Ha f. eks. en lille pose med i lomme eller rygsæk, som du kan bruge som affaldspose indtil du kommer til en skraldespand. En frysepose eller en zip-lock pose er et godt bud.
Træt
I Danmark har vi ikke som i Sverige en allemandsret, hvor man bare kan slå sit telt op et sted i naturen. I stedet for har vi mange og velfungerende shelterspladser, hvor du som regel gratis kan overnatte. Naturstyrelsen har en række steder med fri teltning, hvor man inden for visse områder må slå telt op for en enkelt nat.
Vakse vovser
Hunde skal i naturen holdes i snor. ALTID. Undgå for din egen sikkerheds skyld at tage hund i snor med ind på en mark med kreaturer. Nogle køer er løvemødre, som forsvarer deres afkom - også så meget at de kan angribe hund eller hundeejer.
Åben ild
I Naturstyrelsens skove må du tænde bål ved de etablerede bålhytter og grillpladser. Er du I en privat skov, så skal du have ejerens tilladelse. Det vil også være god ide, at tjekke om der afbrændningsforbud eller sligt, som kan skabe brandfare - uanset hvor du er.