Se og oplev

Mest for børn

Gode ideer til oplevelser for og med børn i Vejen-området.

Museer

Lad dig inspirere til fordybe i den unikke kulturhistorie med højskoler, grænseegn, Københavnerplantager og Kongå. Her er museumsoplevelserne meget forskellige og bliver drevet både af professionelle museumsfolk og frivillige "nørder":

Nedslag i Danmarkshistorien

Mød Danmarkshistoriens forskellige tidsaldre - også her. Området omkring Vejen var trafikalt knudepunkt og har spillet rolle i mange historieske perioder.

Mød kunsten

Mærk kunsten. Inde og ude. Stående, hængende eller i skabelse. Mød verdenskendte kunstnere med rødder i Vejen-området.

Spændende shopping

I Vejen og områdets andre byer er der shoppemuligheder lige fra tøj, brugskunst og unika kunsthåndværk til genbrug af alle typer og prisklasser.  Vejen by rummer et stort udvalg af butikker med tøj, sko, gaver, bøger og fødevarer, også de lokalt producerede råvarer.

På sporet af Niels Hansen Jacobsen

Vejen Kunstmuseum rummer en væsentlig del af Niels Hansen Jacobsens værker, dagligstue og samlinger. Rundt om Vejen findes en række mindesten og skultpturer fra hans hånd - også på områdets kirkegårde.

En egn med virketrang, holdninger og handlekraft i DNA'et.

Historie mejslet i granit og bygget af tegl

Historiens langstidsholdbare udtryk finder du her. 

Genforeningssten

Og i området omkring Kongeåen, der jo var landegrænse frem ti 1920, er der rigtig mange genforeningssten. De vidner om den store folkelige opbakning til at høre til Danmark. Kig dem her, find dem og nyd historierne. Se mere fra perioden 1864-1920 i den nordlige del af Sønderjylland.

Jo mere vi ved om fortiden, jo bedre er vi rustet til fremtiden. (Theodore Roosevelt) 

Kirker

Området byder på tre forskellige typer kirker: de gamle landsbykirker, de nyere kirker i stationsbyerne, der opstod, da jernbanen mellem Kolding og Esbjerg blev bygget, og højskolekirkerne i Askov og Rødding. Alle kirkerne har unikke og helt særlige elemener.

Bygningsværker

Historien i området møder du også gennem de bygninger, som stadig "taler" til os gennem deres arkitektur og materialevalg. Prøv at "lytte til deres budskab".

Oldtidsminder

Sydøst for Jels satte nogle af de første mennesker i Danmark deres spor. Ved Jels Oversø er der fundet flinteredskaber fra Hamburgerkulturen. Senere oldtidspor kan du se på listen her. Museet på Sønderskov, der er egnsmuseum for området, viser fund fra de forskellige steder bl.a. Skelhøj.

Monumenter

Markante personer og hændelser mindes med monumenter. Find ud af mere om deres baggrund og historie her.

Turforslag

Mød ildsjæle og nørder. Mød jord, vand og himmel. Mød historien. Vi har samlet et par håndfulde inspirationer. 

Selvguidede ture

I VisitVejen App'en kan du under menupunktet Oplevelser finde en række guidede by- og naturvandringer, som giver dig både overblik, indblik og udsyn i den unikke kulturhistorie i Vejen-området.

Nørde-steder

Mød mennesker, der samler og deler deres glæde over samlingen med dig. Mød passionen hos de inkarnerede samlere. Glæd dig over deres entusiame og vis interesse for dem.

Solen skinner

Nyd vejret ved fiskesøerne, på mountainbikesporene eller i kanoen. Har man lyst til at opleve kulturen i området er der grænsehistoriske gåture, eller mulighed for at blive juniorarkæolog. Man kan også udfordre familien til fodboldgolf eller hvem der kan svømme længst i Jels Søbad.

Mandage uden for sæsonen

Mangler du ideer til oplevelser en mandag? Mandage er museernes lukkedag. Der er dog mange andre oplevelsesmuligheder. Lad dig inspirere af listen her. Nogle af forslagene er selvguidede digitale ture, hvor du skal  have VisitVejen appen med dig på din mobiltelefon.

På tur med bedsteforældre

Find inspiration til dagsudflugt med fokus på gode oplevelser og nærvær. På denne side kan I finde oversigt over de mest spændende legepladser i området. Svømmehaller og andet badevand finder I her, og er I mere til en indendørsaktivitet, så er der de gode biografer.

I Højskolernes fodspor

Rødding Højskole er verdens allerførste højskole, og blev grundlagt i 1844. Både Rødding Højskole og Askov Højskole har både deres egen berettigelse i selve højskoleånden, men også som en del af historien i området. Tag på tur i landskabet, der er højskolernes vugge.

Handicapvenlige oplevelser

Her er nogle forslag til oplevelser, overnatningssteder, spisesteder og picnicpladser  - alle steder udmærker sig ved at have handicapvenlige facilliteter.

Det regner

Bare fordi det regner, skal du ikke blive hjemme. Der er masser af ting at opleve i området. Lad dig inspirere af vores liste her.

På tur i Genforeningens grænseland

Det har vrimlet med grænser ved Kongeåen. Toldgrænse og landegrænse  til Slesvig, der lå syd for Kongeåen og hvor befolkningen i 1920 ved en folkeafstemning valgte at blive indlemmet i det danske kongerige.

Find en turguide

Find en turguide

Du har mulighed for at bestille en professionel eller frivillig turguide til en særlig oplevelse for dig og din gruppe. Se mulighederne her.

Aktiv ferie

Golfbaner i Sydjylland

Spændende golfbaner med udsigt og udfordringer - pay and play.

Nyd en miniferie i naturskønne Jels

Tag på en miniferie eller staycation til Jels. Her finder du et fantastisk naturområde med skove og søer til gåture, cykelture, fisketure og helt afslapning.

Wellness i Sportscenter Danmark,

I Sportscenter Danmark i Vejen finder du en stor wellnessafdeling med afslappet atmosfære for hele familien. Det er stedet, hvor I sammen kan trække stikket ud og slappe af i boblebadet, og mærke hvor lækker blød  huden bliver efter en tur i saltkaret.  Hærvejens vandre- og cykelrute går ...

Underholdning, sjov og ballade

Biografer

Lærredet leverer et par hyggelige timer. I kiosken kan du selvfølgelig friste den søde tand og købe snacks, popcorn og sodavand.

Studio 73, Vejen

Studio 73 er en amatørteaterscene i Vejen. En flok glade og entusiastiske teatermennesker dannede i 1973 en amatørteaterforening i Vejen. Målet var, ...

Moldow Speedway Arena, Holsted

Moldow Speedway Arena  er hjemmebane for Holsted Speedway Klub, og ligger lige umiddelbart syd for Holsted Stationsby. Holsted Speedway Klub er lande...

Sølvdal Skovfodboldgolf

Sølvdal Skovfodboldgolf er en nyanlagt bane på et areal på 3 ha i et dejligt naturskønt skovområde. De enkelte forhindringer på den 18 huls store bane...

Vejen Fodboldgolf

Vejen Fodboldgolf – et sjovt og anderledes familiespil i smukke omgivelser lige ned til Kongeåen. Fodboldgolf kan spilles af alle, uanset alder og spo...

Bowling i Rødding Centret

Spil Bowling i Rødding Centret. Vores helt nye 4 baner kan både bruges til hyggespillet og den seriøse dyst. Se mere detaljerede åbningstider på Rødd...

Bowling, Søgården Brørup

Søgården i Brørup rummer et lækkert bowlingcenter med 10 baner. Her kan hele familien få et par fornøjelige timer sammen. 9 af banerne er udstyret med...

Sportsfaciliteter

Her er både indendørs og udendørs oplevelser. Prøv selv eller kig på sport.

Større begivenheder og events i området

Diverse turistinformation

Visit Vejen Turistinformation

Vi kan hjælpe dig med inspirerende tips til ophold og oplevelser i vores område

Rastepladser

Den gode rasteplads, med udsigt eller den gode gåtur tæt på, kan skabe en bedre kaffepause væk fra bilen. Få inspiration til gode rastepladser, med ud...

Naturudstilling, Hovborg

Naturudstillingen fortæller om Hovborg-områdets udvikling fra gletchere til agerland, fra hosekræmmere til Dalgas og frem til nutidens Hovborg. Den li...

Digital turistinformation i Vejen

Midt i Vejen by finder du i et af Kvicklys vinduer en selvbetjeningskærm med turistinformation. Skærmen kan betjenes via et panel, som sidder bag ved ...

Hærvejsudstillingen i Bække

Den tidligere rutebilstation i Bække rummer Hærvejsudstilingen, som er en særdeles informativ udstillling om Hærvejen. Her kan man få den fulde forstå...

Praktisk information A-Z

Godt vide når du opholder dig i området og akut har brug for hjælp.

Pilgrimshytte i Skodborg Præsteskov

Pilgrimshytten i Skodborg Præsteskov er en læhytte med borde og bænke, hvor du er velkommen til at holde hvil på din vandring og evt. spise din medbra...