Hærvejen
Oldtidens store vej, Hærvejen, er i dag en anden måde at rejse på, I dag på Apostlenes Heste eller jernhest. Her kan du se oplevelserne på nutidens Hærvej på strækket i Vejen Kommune fra Bække over Vejen til Jels. Stederne her er listet fra nord mod syd. Oversigt med overnatning findes her
Hærvejs-fortællingen
For flere tusind år siden, før bilerne fyldte vejene, og før jernbanen forbandt de største byer, gik Jyllands hovedvej langs vandskellet op gennem landet. Her vandrede folk fra alle samfundslag – pilgrimme, røvere, adelsfolk, tiggere, håndværkere, studedrivere med deres okser, handlende med deres kærer og konger med deres hære.
Hærvejen blev aldrig anlagt. Den opstod. Hvor man gik, og hvor man kunne komme frem afhængig af årstiden. Som et netværk af ydmyge grus- og hulveje fra by til by er Hærvejen vokset sammen med landskabet. Fra det nordligste Jylland til den tyske grænse og videre ud i verden slynger hjulsporene sig igennem den ofte uspolerede og barske natur. Vil du have en hurtig indsigt i, hvorfor Hærvejen bliver kaldt "de tørre fødders vej", så kig denne lille animationsfilm om istiderne i Danmark og hvordan isen har formet landskabet.
Oversigt over, hvor du mellem Bække og Jels kan finde det nye Hærvejspas finder du på denne side.
På og omkring Hærvejen blev livet levet, og derfor løber Hærvejen tværs gennem Danmarkshistorien og forbi mange af vores vigtigste historiske mindesmærker som Jellingestenene og Egtvedpigens Grav – og gennem Jyllands smukkeste landskaber.
Ved Hærvejen er man langt væk fra hverdagen. Man bevæger sig i sit eget tempo, på cykel eller til fods, gennem fredfyldt og mange steder uberørt natur. Her er ro og tid. Tid til at tænke, mærke, være og opleve.
Hærvejen er ikke en traditionel turistdestination. Den er meget mere end det. Den er på én gang en historie og en rejse. Fra nord til syd, fra fortid til nutid, fra hektisk hverdag til fred og ro. Ved Hærvejen kommer man helt tæt på. På historien, på naturen, på sig selv og på hinanden.
Her bliver tingene enkle, øjeblikket forstørres – og de små oplevelser bliver intense og store.
Hærvejen – Find your moment...
Gode sider til din forberedelse af Hærvejstur
Hamborggårdstenen, Bække
Hamborggårdstenen er en ret stor sten liggende tæt ved alfarvej - nord for Bække ligger Hamborggårdstenen lige ved Hærvejsruten.
Radarstation og flygtningelejr, Skødevej ved Bække
Her ude på det flade vindblæste tidligere hedelandskab ligger et stykke tysk militærhistorie i Danmark. For her etablerede tyskerne under 2. verdenskrig en radarstation.
Klebæk Høje, Bække Monumentet
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted, og udgør derfor et af de mest marka...
Fredet Hærvej, Bække
Lidt nord for Bække, ved parkeringspladsen vest for Ribe-Vejle Landevej, ligger et meget autentisk stykke af oldtidens store vej: Hærvejen. Her kan du stadig se, hvordan vejforløbet var.
HærvejsHuset i Bække
Velkommen til Hærvejshuset i Bække. Her kan du føle dig hjemme, blive klogere på hele Hærvejen og hente lokal viden og få en snak med de frivillige Hærvejsambassadører.
Hærvejsskulpturen i Bække
Hærvejsskulpturen i Bække består af en større sten med indhugget relief samt to oprette sten placeret bagved. Relieffet viser brudstykker af det liv, som vi i dag kan forestille os, der har været på d...
Bække Kirke
Bække Kirke ligger i landsbyen Bækkes sydlige del og lige ud til Hærvejen, der gik mellem Viborg og Slesvig. Kirkegården er i dag delvist omkranset af en hvidkalket mur med tegl, som afløste de ældre ...
Runestenen ved Bække Kirke
Runestenen ved Bække Kirke står på en lille høj. Stenen kom for dagens lys i 1807, da en ny port skulle anbringes i kirkegårdsdiget, hvor stenen stod skjult.
Havfruespringvandet i Bække
I anlægget i Bække står Havfruespringvandet, som er et af Niels Hansen Jacobsens fineste arbejder i granit. Havfruen skyder frem over en klippe med en unge under hver arm. Læg mærke til, at der er sær...
Hærvejens Tidstavle, Bække
"Hærvejens tidstavle" er titlen på det 3,4 m høje keramikrelief, der er ophængt på den vestlige gavl af konfirmandhuset ved Bække Kirke.
Mannehøj, gravhøj ved Asbo
På Hærvejsstykket mellem Bække og Læborg, ligger der lidt syd for Asbo og øst for vejen, en halv gravhøj, der hedder Mannehøj. Højen har oprindeligt været ca. 24 m i diameter og knap 2 m høj. Udvidels...
Vildtbanestenen ved Læborg
Når du kommer vandrende eller cyklende langs Hærvejsruten mellem Bække/Asbo og Læborg, så kan du mod øst bag nyplantede juletræer og et tre-rækket læhegn skimte en gammel gravhøj med en stor stenpæl p...
Vejstykke på Vejen Golfbane
Ved anlæggelsen af golfbanen ved Vejen Golfklub blev der gjort en del arkæologiske fund, bl.a. et længere stykke stenbefæstet vej.
Hundsbæk Plantage og Fru Mettes Bjerg
Hundsbæk Plantage med dens kurvede veje og ret store højdeforskelle ligner ikke ret mange andre hedeplantager, og det smukke plantageområde er derfor ideel til en gå-tur i skoven.
Læborg Kirke
Læborg Kirke ligger højt på en bakkeskråning i den sydlige udkant af landsbyen Læborg klods op ad Hærvejen. Kirken har oprindeligt ligget forholdsvist frit og har været et vartegn for de rejsende på d...
Runesten ved Læborg Kirke
Runestenen ved Læborg Kirke er fra vikingetiden. Den blev fundet i 1600-tallet, og opstillet på kirkegården foran våbenhuset.
Bybrønden i Gammelby
Gammelby kan føre sin historie tilbage til 1392, og gennem mange af disse år har landsbyens beboere hentet vand ved den fælles brønd midt i byen. Mange steder har tidens tand taget disse brønde, men i...
Vejen Kirke
Vejen Kirke ligger lige ud til Hærvejen, Jyllands gamle hovedfærdselsåre. Kirken selv er en nyere model, så tag også et kig på kirkegården overfor - her er du på sporet af den gamle kirke.
Vejen Kunstmuseum
Vejen Kunstmuseum er et specialmuseum for dansk symbolisme også kaldet skønvirke fra tiden omkring 1900. Samlingerne er bygget op omkring Vejens bys-barn, Niels Hansen Jacobsen og hans samtid.
Militarismen
Niels Hansen Jacobsens skulptur ”Militarismen” står på torvet i Vejen midtby - lige der, hvor Hærvejens vandrerute kommer ind på torvet.
En Trold, der vejrer Kristenkød
Foran Vejen Kunstmuseum ligger et større springvand med "En Trold, der vejrer Kristenkød”.
Døden og Moderen
Foran indgangen til Vejen Kunstmuseum står Niels Hansen Jacobsens skulptur fra 1892, "Døden og Moderen". Et alvorligt og eviggyldigt emne - men se, hvor varsomt Døden holder om det lille barn.
Troldeparken og De syngende Sten, Vejen
Troldeparken og De syngende Sten ligger i Vejen Anlæg. Samme sted ligger en legepark , og her er masser af hyggelige siddesteder. Det perfekte sted for en udflugt med især mindre børn.
Verdensmestre, kunst ved Sportscenter Danmark
"Verdensmestre" er en ca. 3 m høj og 3,5 tons tung stentøjsskulptur udført af Peter Carlsen og placeret foran Sportscenter Danmark/Vejen Idrætscenter. Den runde skulptur er modelleret som helhed og br...
Gravsted i Grønvang Skoven, Vejen
I den lille skov lidt vest for Vejen Idrætscenter mod Askov ligger der en lille kirkegård med et gravsted for to faldne frihedskæmpere fra 2. verdenskrig.
Vævespor på Hærvejsruten, Askov
Mellem Askov Kirke og Vejen Idrætscenter følger Hærvejens vandrerute Rølkjærstien. En asfalteret sti, der går gennem stille løvskov og på kanten mellem det åbne land og nyere dele af Askov. Strækninge...
Skeldiger mellem Askov og Vejen
Langs med Hærvejsruten mellem Vejen Idrætscenter og Askov kan der nord og syd for stien ses en række meget markante skeldiger. Det særlige ved skeldigerne er beplantningen med egetræer (stilkeg). De s...
Askov Kirke
Askov Kirke ligger smukt ved siden af gadekæret i højskolebyen Askov, få kilometer vest for Vejen. Kirken er opført som valgmenighedskirke i 1899 og blev i 1972 en almindelig folkekirke.
Askov Højskole
Askov Højskole er en af landets første højskoler, og her lever den Grundtvigske tradition stadig. Højskolens bygninger har sat stort præg på byen, og dette kulturmiljø kan du opleve som turist.
Poul la Cour Museet
Poul la Cour, Danmarks svar på Edison, var opfinder inden for energi, dengang elektriciteten blev udbredt i Danmark.
Monumentparken Skibelund Krat
Skibelund Krat er i dag en monumentpark. Stedet blev i 1865 efter tabet af Sønderjylland anlagt som national møde- og festplads, som i dag er omgivet af mindesmærker for danske personligheder bl.a. Lu...
Magnusstenen i Skibelund Krat
Magnusstenen bliver kaldt "Nordens ypperste kunstværk i granit". Stenen står i Skibelund Krat, og er et af de betydeligste kunstværker der.
Lenticula i Skibelund Krat
Lenticula er et moderne kunstværk med nutidigt budskab i den historiske monumentpark Skibelund Krat syd for Vejen.
Genforeningsstenen i Skibelund Krat
Genforeningen er den begivenhed i Danmarkshistorien, der er blevet rejst flest mindesten over, ikke bare i Sønderjylland, men over hele landet. Genforeningsstenen i Skibelund Krat er en af de første, ...
Kongeåen, den historiske grænse
I dag slynger Kongeåen sig roligt gennem den brede ådal, og det har den gjort siden sidste istid. Samtidig har åen også haft rollen som grænse i vigtige perioder i Danmarkshistorien, så den i dag så f...
Kongeåens natur
Kongeåen er en forholdsvis kort å på knap 60 km, der udspringer øst for Vejen og løber mod vest til Vadehavet.
Friheden, Bygningsværk
Friheden er et historisk kampestenshus opført i 1870 på nordsiden af Kongeåen, der dannede grænsen mellem Danmark og Tyskland efter krigen 1864.
Frihedsbroen over Kongeåen
Frihedsbroen er en cementbro fra 1924, som fører over Kongeåen på strækningen fra Københoved til Askov.
Lokes Høje, Københoved
Lidt syd for Kongeåen, hvor Frihedsvej og Hærvejens cykelrute møder Københovedvej – ligger de fredede Lokes Høje.
Bygningen Bennetgård, Københoved
Midt i landsbyen Københoved lidt syd for Kongeåen ligger Bennetgård. Udadtil syner det hvidkalkede tidligere stuehus til gården ikke så meget, men stedet er dog faktisk verdensunikt:Bennetgård er et h...
"Trekanten" i Københoved
Pausested med historisk udsigt. Nyd madpakken på en picnicplet med udsigt til grænsehistorien.
Skrave Kirke
Skrave Kirke ligger mellem landsbyerne Københoved og Langetved, midt i et langstrakt sogn og på toppen af et bakkedrag. Kirken ligger i åbent landskab, og har fået ry for at stå i vejen.
Knagemøllen
Knagmølle, eller 'Æ Knagmølle', som ligger ca. 3 km syd for Vejen, er et af Kongeåens pittoreske bygningsværker.
Domænegården Lundsgård
Lundsgård var en af de 36 sønderjyske domænegårde i den såkaldte "udlændingetid" - perioden 1864 til 1920, hvor det nuværende danske område syd for Kongeåen hørte til Preussen. I 1873 blev der beordr...
Gammel stenbro ved Skodborg
Ganske tæt ved Hærvejsruten lidt nord for Skodborg ligger der en gammel bro.
Skodborg Kirke
Vestligt i byen Skodborg på en lille forhøjning ligger den hvidkalkede Skodborg Kirke.
Pilgrimshytte i Skodborg Præsteskov
Pilgrimshytten i Skodborg Præsteskov er en læhytte med borde og bænke. Du er velkommen til at holde hvil på din vandring og evt. spise medbragt mad.
Skodborg Kommuneplantage
Plantage med historiske rødder. Vokse op - blive fældet - og genplantet.
Dresvold, voldsted ved Skodborg
Dresvold ved Skodborg er et af de mange anonyme voldsteder i Sønderjylland.
Stursbøl Plantage, gåture
Stursbøl Plantage ligger syd for Jels på vandskellet "den jyske højderyg", hvor højderyggen er sammenfaldende med hovedisrandslinie fra sidste istid.
Jels Mølle
Jels Mølle er en stor hollandsk gallerimølle, bygget i 1859. Den har været i brug frem til 1959, hvor den har malet korn til foder, mel og gryn. Jels Mølle ligger på en bakketop i Jels by, og har med ...
Jels Pigen
Bronzeskulptur ved Jels Søbad, fremstillet af billedhugger og maler Jørgen Thoms.
Jels Voldsted, historisk sted og bygning
Jels Voldsted ligger et sted, hvor der i middelalderen var en stor uvejsom skov, Farrisskoven. Det menes, at voldstedets og dets daværende borg, kan have været midtpunkt for en anselig skindhandel. Sk...
Jels Søbad
Jels Søbad ligger lige på kanten af Jels Nedersø med nok Danmarks smukkeste baggrund for en frisk dukkert.
Jels Kirke
Jels Kirke ligger midt i byen Jels og tæt ved Jels Søerne, og er opført i 1854 som efterfølger for en mindre og noget nedslidt kirkebygning af tilhugget granit.
Stursbøl Plantage, langs Hærvejen
Stursbøl Plantage udgør i dag et ca. 500 tdr. stort område. Stursbøl Plantage ligger på den jyske højderyg og isens hovedstandslinie – så også i dag går her en strækning af Hærvejen uden krydsning af ...
FAQ
Tjek også VisitVejens Facebook side
Hvor finder jeg VisitVejens Turistinformation?
På arbejdsdage kan du besøge den bemandede turistinformation, som ligger i Rødding. Se mere om åbningstider, muligheder og inspirationer.
Se digital udgave af den trykte VisitVejen guide 2024
Hvor finder du byerne
Foto:SusDesign