©  Foto:

Poul la Cour Museet

Poul la Cour, Danmarks svar på Edison, var opfinder inden for energi, dengang elektriciteten blev udbredt i Danmark.

Med rødder i den akademiske verden, en dagligdag med højskoleverdenens syn på læring og med hænderne skruet rigtigt på, var Poul la Cour manden, som udviklede teorien om den ideelle profil på en vindmøllevinge. Med den teori var han med til at grundlægge udviklingen af den vindmølleindustri, som Danmark er internationalt berømt for i dag.

På Poul la Cour Museet i Askov kan du indsnuse atmosfæren i  originale forsøgslokaler, se hans redskaber og instrumenter og sidde på samme skolebænk, som hans elever gjorde i 1880-erne. Museet har til huse i de lokaler, som lå sammen med forsøgsmøllen.

Historien
la Cour var oprindeligt optaget af at forske i brint som energikilde til belysning, og til det skulle han bruge strøm. Derfor fik han bygget en forsøgsmølle i 1891 – og denne mølle var Danmarks første elproducerende vindmølle. Poul la Cour var uddannet meteorolog, så det var naturligt for ham at interessere sig for, hvordan hans vindmølle skulle være bygget for at udnytte vinden optimalt. Så han opfandt en vindtrykmåler, der kunne teste vindmøllevingernes profiler. Vindtunnellen og andre af la Cours forsøgsanlæg er genopstillet på museets område, og anvendes i dag af elever fra gymnasier og folkeskolens overbygning til forsøg. Museet rummer forsøgsopstillinger, billeder, plancher og rekvisitter, der illustrerer la Cours arbejde samt et omfattende arkiv af dokumentationsmateriale. Poul la Cour levede fra 1846 til 1908.

Rundvisning
En rundvisning på Poul la Cour Museet giver et indblik i personen Poul la Cour og hans opfindelser i en periode af danmarkshistorien, hvor den industrielle udvikling tog fart. Museet blev etableret i 2000, og fonden bag har siden sat bygningerne i stand og udviklet undervisningsmateriale. Museet drives på frivillig basis.

Rundvisninger med indblik i Poul la Cours liv og opfindelser kan bestilles forud. Museet har åbnet onsdage, og desuden efter aftale med Povl-Otto Nissen 75423933 eller Bjarke Thomassen 27637036. Samme numre kan benyttes, hvis man ønsker at besøge museet uden for den normale åbningstid. 

Afstande
Hærvejens vandrerute 0 km
Hærvejens cykelrute 0 km