Naturoplevelser hele året

Naturen byder på spændende oplevelser hele året. Kom med ind i skovens forunderlige univers og se lyset mellem grenene. Gå tur, en kort eller en meget lang, på en af de mange anlagte ruter. Her kan du opleve fortiden og nutiden som smelter sammen, og opleve den forunderlige følelse af, at roen kan skabe rum for de store tanker og vigtige samtaler. Kom ud og kom ned i gear, gør noget andet end du gør til hverdag. Oplev naturen fra en kano, skift cykelturen i byens ræs ud med en afslappet tur langs marker og åløb, prøv at løbe på markens stier og mærk forskellen fra løb på fortov. Og tag ikke hjem for tidligt, men find en bålplads, syng en sang og vent på stjernevrimmelens storslåede finale for dagen

Kongeåstien

Gå en tur langs med Kongeåen på Kongeåstien, der blev indviet i foråret 2015. Her kommer du uhørt tæt på en dramatisk del af Danmarks historie, for Kongeåen har været grænseegn i flere forskellige perioder, senest fra 1864 til 1920, hvor den skilte Kongeriget Danmark fra Kejserriget Preuss...

Kyst til Kyst Stien

Kyst til kyst-stien er en vandresti, der går tværs over Jylland og langs de 3 store åer: Vejle Å, Holme Å og Varde Å. Den 130 km lange afmærkede natursti fører dig gennem landskaber, som de seneste istider har skabt. Fra Blåvandshuk til Bække går du i det flade landskab, der var isfrit i d...

18 Naturperler

18 særlige landskabstyper, naturformer og kulturhistoriske spor i Vejen Kommune. Naturperlerne viser den mangfoldighed og variation i landskabs- og naturtyper, der findes langs den jyske højderyg. Her er frodige enge og tørre heder, dybe skove og blanke åer, udsigter og indsigter.

Haver og parker

Området byder på en vis spændvidde af haver og parker. Fra Sønderskovs historiske have ved hovedbygningen og Folkehaven,der passes af frivillige til stensamlerhaven med De syngende sten. Der er fri entre alle steder. Lad dig overraske af variationen.

Kunst i det åbne rum

Midt i den grønne skov eller i et springvand kan du møde statuer og monumenter. Tjek denne liste for at se,  hvad området byder på. Her er statuer med grum historie, sød historie eller kritisk historie. Du kan møde alle former for materialer: granit, metal og beton.

Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se med nye øjne.

Cykelruter

Kom rundt i hjørnerne af Vejen Kommune og se det, som du ikke ellers ser. Vi har lavet en række cykelruter, så du både kan nyde landskabet, blive klogere på kulturhistorien og få dig rørt. Du kan også prøve kræfter med en moutainbikerute.

Udsigtspunkter

Landskabet i Vejen-området er bemærkelsesværdigt på flere måder. Inden for få kilometer skifter det mellem flade sandede hedesletter og bløde bøgebevoksede tunneldale. Her har istiden sat sit præg. Nyd synet - her er steder, hvor der er uforstyrret 180 graders himmelhvælvsudsigt.

Gåture

Naturen bringer ro, fordybelse, forundring og glæde. Find inspiration til, hvor din næste tur kan gå hen. Her er Hærvejsture, ruter langs Kongeåen og Spor i Landskabet. Der er også motionsturene: Hjertesti og Kløversti.

Bålpladser

Tag ud i naturen. Tænd et bål i trygge rammer, oplev roen og nærværret rundt om bålet. Oplev natten falde på. Og nyd stjernehimlen, når mørket sænker sig.

Tag på kanotur

Rundt omkring ved søer og åer i Vejen Kommune kan du leje kanoer, så du kan opleve naturen fra vandsiden. Prøv det - og få en rigtig god naturoplevelse. Kom tæt på naturen på en anden måde end til hverdag, lad fingrene glide gennem det kølige vand, mens du lytter til fuglene, nyd friheden.

Nyd nattehimlen

I Vejen-området er der mange muligheder for at nyde nattehimlen uforstyrret af byens lys. Prøv at stå under stjernevrimlen, ved en søbred, i et observationstårn eller en lysning i en skov. Sov under åben himmel i en af de mange shelters, hvor du kan tænde bål og fortælle historie

Badevand

Kom og plask - her kan du være sikker på en våd oplevelse hele året rundt. Er du til mere tørskoet leg, så tjek vores liste med super gode legepladser.

Lystfiskeri

Lige fra uberørte åløb over naturlige søer til velbesøgte fiskesøer. Du bestemmer selv udfordringen og resultatet, og du skal vide, at der er fangstgaranti ved en række af vores fiskesøer. Kongeåen byder også på laks. Se overnatningsmuligheder her, hvis I skal på flerdages tur.

Runesten

Runesten er en del af vores historie, ikke bare den runesten, der er afbilledet i vores pas, men også alle de andre vi kan se rundt i landskabet. Runesten er unike for Skandinavien. I Vejen Kommune kan du se fire ud af de 260 runesten der findes i Danmark.

Steder med ro

Har du brug for lidt stilhed, ro i krop og sind, så find inspiration til gode steder både indendørs og udendørs her. Det kan være i hverdagen eller hvis du er på gennemrejse. Eller det kan være dig, der gerne vil ændre din ferie til staycation.

Københavnerplantager

Omkring år 1900 anlagde velhavende københavnere sammen med Hedeselskabet en række plantager på den jyske hede. Formålet var dels at gøre en indsats for fædrelandet ved at skabe arbejdspladser og ændre kulturlandskabet – og samtidig at skaffe en række herlighedsværdier til sig selv.

Kystfjernt vand

Vand, oplevelser nær vand og udsigt til vand kan være andet end til saltvand og en kyst. Her i området kan du opleve smukke og særprægede søer og langstrakte åer, som du kan komme helt tæt på. Oversigt over åer, søer og andet vandspejl:

Udendørs fitness

Træningspavilioner gør motion udenfor nemt og spændende. Her kan du både træne styrke og kondition i det fri, med god udsigt og frisk luft. Oversigten her viser, hvor du kan finde træningspavillionerne.

MTB-ruter

Mountainbike ruter for både nye og øvede mountainbikere. Kom ud i varieret terræn og få masser af udfordringer. I VisitVejen App'en kan du også finde en oversigt over spændende mtb-spor inden for 50 km køreafstand fra Vejen.

Grejbanker

Brug for materialer og udstyr til at lære om naturen eller til at lave et anderledes arrangement? Måske kan nogle af de grejbanker, som er til rådighed, være en mulighed. På denne liste kan du finde steder, hvor du tage grejbanken med.

Begivenheder, events og arrangementer i naturen

Her ligger byerne