VisitVejen

Steder med ro

Har du brug for lidt stilhed, ro i krop og sind, så find inspiration til gode steder både indendørs og udendørs her. Det kan være i hverdagen eller hvis du er på gennemrejse. Eller det kan være dig, der gerne vil ændre din ferie til staycation. 

Det er lidt forskelligt, hvordan vi som personer har det med kirkegårde. Nogle undgår dem. Andre ser træer og blomster, hører fuglekvidder og nyder roen. Som fredfyldte steder kan de give plads til ro og eftertænksomhed og dermed være rekreative steder. 

Kirkegårdene fortæller også noget om de mennesker, der bor og virker i området. På kirkegårdene syd for Kongeåen - i det område, der mellem 1864 og 1920 var tysk - vil du altid finde en mindesten for sognets faldne i Den store Krig, som man dengang kaldte den 1. verdenskrig. Disse mindestene for helt lokale personer minder os om, hvor omfattende krigen var. GIv dig tid til at skimme navnene igennem, her er ofte flere brødre fra samme søskendeflok. Kig på fødselsår og dødsdato - ofte unge drenge men også famliefædre faldt. 

På kirkegårdene gemmes særligt kulturhistorisk interesante sten i et Lappedarium - vel nærmet en kirkegård for gravsten. 

Ved de 27 kirker, som ligger i området, finder du hele spektret fra den klassiske middelalderkirke i granitkvadre til nyere kirker i røde teglsten og en stribe nyere stationsby kirker. Alle steder kan du finde koblinger til egnens udvilkling. 

På en række kirkegårder finder du også gravsteder for kendte folk. Mest udpræget på Askov Kirkegård, hvor en række centrale personer i højskolebevægelsen og miljøet omkring Askov og Rødding Højskoler, ligger begravet. 

Steder med fred og ro, rum til at lade og op koble hjernen af. Motiverne kan være mange. Det er udvalget af steder her også. Lad dig ikke forskrække, hvis der er nogle, du ikke lige selv havde tænkt på. Vi ved godt, at kirkegårde er til gravsteder, men kirkegårde kan noget med ro, som man også kan nyde selv om man ikke har et gravsted at kigge til. Stederne på listen her er udvalgt med vores egne personlige erfaringer. Det er samtidig steder, hvor der ikke er vildt mange mennesker på en gang.

God stillhed ønsker vi. 

Liste
Kort

Her finder du stederne

Her ligger byerne