VisitVejen
Ramsløg i blomst - sanketure

Sanke i naturen

En måde at opleve og mærke naturen er at samle smag og mad. At sanke kaldes det. For noget af det grønne kan faktisk spises og give god smag til din mad. Naturens spisekammer rummer mere end frugter og svampe om efteråret. At sanke er gratis og kræver lidt viden. 

De fleste bliver overraskede over, hvor meget der faktisk kan spises og de smagsoplevelser, som hører med. Du kan komme til at opleve natur på helt nye måder, fordi din opmærksomhed bliver skærpet.

 

Sanketure i naturen

Start på at sanke
Det første du skal, er at sætte dig ind i, hvilke urter der findes derude. Er de spiselige? Hvornår kan man finde dem? Og hvor kan man finde dem. Dette kan variere meget igennem året. Og rigtig meget af i hvilken type natur, du vælger at sanke.

Det letteste er at hente de apps, der findes om emnet. En af dem er Vild Mad-appen, som både kan fortælle om, hvad der findes, der hvor du er, og hvordan man skal bruge urterne og ikke mindst, om der er forvekslingsmuligheder, så du ikke kommer galt afsted undervejs.

Oplev naturen med skærpede sanser - prøv at sanke

Hvor må du sanke?
Man må generelt sanke alle steder i offentlige skove. I private skove må man kun efter aftale, og fra veje og stier. Det smarteste er som regel at lave en aftale med lodsejer, om hvad og hvor man kan sanke. Der må samles en bæreposefuld pr. tur. Det lyder ikke af meget, men er som regel rigeligt til et måltid til både en selv og familien. Tag kun det med du skal bruge, der kommer andre efter dig, og efterlad altid planterne, så de kan vokse videre.

Vil du vide mere?

Der er urter, som smager godt, men ikke nødvendigvis er specielt sunde. Det er vigtigt at tjekke, især hvis man serverer det for børn og ældre. Man kan finde mere om plantelisterne og hvad man skal være opmærksom på i Vild Mad appén eller på fødevareministeriets side www.foedevarestyrelsen.dk

Vil du gerne have ekspertise med på sanketurene, så deltag i en tur, som naturvejlederen holder. Naturvejlederen har et stort kendskab til urterne og deres anvendelse, og du vil helt sikkert blive overrasket over, hvad naturen kan gøre på din tallerken. Er I en større gruppe, kan I bestille jeres helt egen tur, selv vælge sted (husk tilladelse) og tema. Hvad I kan sanke afhænger meget af sted/naturtype og årstid. 

 

Sanketure i naturen

Hvad kan du finde?

Hvad kan jeg så finde derude i maj?
Ja det kommer så lidt an på, hvor du vil sanke, men de fleste steder kan du finde løgkarse, som er en lækker urt, der står i skovbrynet med sine hvide blomster. Den smager, som navnet nok afslører, af karse og løg/hvidløg. Løgkarse indeholder også sennepsolier, som stimulerer appetitten. Ramsløg, hvor både blade, blomster og frø kan bruges, står i blomst i maj, og lidt senere kommer frøene, og det hele kan bruges i madlavningen. Et lækkert tilskud til en sommersalat lige nu kunne også være nyudsprungne bøgeblade, som både kan bruges grønne lige fra træet, men også fermenteret, marineret til brug senere på sommeren. Det er et godt alternativ til en syltet agurk i hotdoggen eller i den grillede burger. Er man mere til det søde, er der blomster, som kan bruges på forskellig vis. I maj er der skovmærke, som har en fantastisk vanilje/mandelduft og -smag, og den er suveræn til is eller panna cotta. Se mere i Vild Mad-appen.