©  Foto:

Hundsbæk Plantage og Fru Mettes Bjerg

Hundsbæk Plantage med dens kurvede veje og ret store højdeforskelle ligner ikke ret mange andre hedeplantager, og det smukke plantageområde er derfor ideel til en gå-tur i skoven.

Plantagen ligger nord for Vejen, og i den 165 ha store plantage kan man følge en ca. 2,4 km lang sti, der går forbi det 91 m høje punkt "Fru Mettes Bjerg". Et af de højeste punkter i området.

Fru Mettes Bjerg
Der hører en sælsom historie til Fru Mettes Bjerg. Fru Mette var gift med herremanden på Hundsbæk, der i 1500-tallet var et slot i nærheden. Hun forelskede sig i en ung karl. De mødtes i smug på den bakketop, der senere kom til at hedde Fru Mettes Bjerg. Stævnemøderne resulterede i et barn, som fru Mette ombragte og begravede på den samme bakke, hvorpå hun mødtes med elskeren. Udåden blev ikke opdaget, mens hun levede. 

Tårnet
28. juni 2009 blev et nyt trætårn på 15 m indviet. De 4 stolper er af pommersk fyr. Fra tårnets top har man en storslået udsigt, og man kan se 18 kirker i omegnen. I dag kan du i meget klart vejr se både Lillebæltsbroen og forbrændingsskorstenene i Esbjerg. På toppen af tårnet er du 106 m over havets overflade. Tårnet er også godt som fugleudkigssted.

Hvor svær er ruten?
Ruten er en moderat rute som de fleste kan være med på, men man må forvente vekslende underlag. 

Historien
Hundsbæk Plantage blev grundlagt i 1889, hvor der blev købt magre og sandede arealer, hvor landbrugsdrift var ringe. Plantagen var oprindeligt på 100 ha og er blevet udvidet flere gange, og er i dag på 185 ha. Skoven ejes stadig af et aktieselskab med lokale aktionærer. I skoven findes mindesten for initiativtagerne til plantagen.