Hærvejspas

HærvejsPas mellem Bække og Jels

Foto: UdviklingHærvejen

4 forskellige steder langs med Hærvejsruten mellem Bække og Jels kan du stemple i det nye Hærvejspas. Bliv klogere på historien - både Hærvejens egen historie, Danmarkshistorien og Hærvejens rolle her i området. 

Læs mere om stederne i selve det fysiske Hærvejspas. 

Hærvejspasset kan købes for 50 kr. stykket hos Herberget ved Kongeåen eller nogen af de andre herberger langs med Hærvejen eller via Eventyrsports webshop

Der er 45 stempelsteder, hvor stemplet er tilgængeligt i boks eller på borde, hvor der de fleste steder er adgang hele døgnet. Den præcise placering af stemplerne og adgangen kan findes i den digitale omtale af Hærvejspasset på Hærvejens hjemmeside eller i Hærvejens App under menupunktet Hærvejspas. 

Det fysiske pas er i en praktisk A5-størrelse, der er let at bære i lomme eller rygsæk. Desuden er både forsiden og bagsiden af passet til dels vandafvisende, så det omskiftelige danske vejr ikke påvirker muligheden for at få udfyldt passet. 

Her kan du stemple dit Hærvejspas mellem Bække og Jels

Liste
Kort
Bække Kirke
Foto: VisitVejen

Bække Kirke

Bække Kirke ligger i landsbyen Bækkes sydlige del og lige ud til Hærvejen, der gik mellem Viborg og Slesvig. Kirkegården er i dag delvist omkranset af en hvidkalket mur med tegl, som afløste de ældre ...

Læs mere
Vejen Kirke
Foto: Visit Vejen Turistinformation

Vejen Kirke

Vejen Kirke ligger lige ud til Hærvejen, Jyllands gamle hovedfærdselsåre. Kirken selv er en nyere model, så tag også et kig på kirkegården overfor - her er du på sporet af den gamle kirke.

Læs mere
Skodborg Kirke
Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skodborg Kirke

Vestligt i byen Skodborg på en lille forhøjning ligger den hvidkalkede Skodborg Kirke. 

Læs mere
Jels Kirke
Foto: VisitVejen

Jels Kirke

Jels Kirke ligger midt i byen Jels og tæt ved Jels Søerne, og er opført i 1854 som efterfølger for en mindre og noget nedslidt kirkebygning af tilhugget granit. 

Læs mere

Flere detaljer om, hvor du finder selve Hærvejsstemplet: 

Bække: du skal hen til sognehuset lidt syd for kirken. Rød murstensbygning, der også har Hærvejsrelieffet hængende på gavlen. Mere præcist kender vi ikke placeringen pt. 

Vejen: du skal ind på den gamle kirkegård over for Vejen Kirke i Nørregade. Gå lige ud, når du er kommet igennem lågen i kirkegårdsdiget, der vender ud mod Nørregade. Et stykke inde møder du hæk-konturen af Vejens gamle landsbykirke. 

Skodborg: du finder Hærvejsstemplet på den nordlige gavlende af graverhuset - lige inden du går ind ad lågen, der vender ud mod Skodborg Søndergade. 

Jels: følg Jels Vestergade rundt om kirken og gå ind lige efter restauranten til parkeringspladsen bag kirken. På Jels Vestergade står også skilt med symbol for kirke/meninghedshus. Du skal helt ned til menighedshuset i bunden af parkeringspladsen. 

Hvis du vil se et kort, hvor alle stempelsteder langs hele Hærvejsruten er med, så skal du hente Hærvejens App, der hvor du plejer at hente apps. På forsiden ligger der et menupunkt, der hedder Hærvejspas. Eller kig på Hærvejens hjemmeside. 

Vartegnene langs Hærvejen mellem Bække og Jels er nøje udvalgt for at kunne fortælle Hærvejens egen historie gennem området. 

Bække: motivet på Hærvejspasset er Klebæk Høje - et markant Hærvejsminde lidt nord for Bække. Her kan du stadig kan sætte fødderne i de fysiske spor, som udgjorde Hærvejen i fordums tid. Kig mellem de to gravhøje, der har været brugt som pejlemærker og sigtepunkter af datidens gæster. Landfaste fyrtårne - så at sige  og meget synlige dengang, der ikke var træer og hegn på den vindblæste hede nord for Bække. 

Vejen: motivet er den gamle kirke i Vejen - for den har også været brugt til at pejle efter, når man i fordums tid har skulle finde vej. Den fortæller også historien om, at her lå en landsby - før Vejen blev stationsby - med kirke midt i det hele. Når man som Hærvejstrafikant nåede Vejen, så vidste man, at man var halvvejs mellem Slesvig og Viborg. Det var en vigtig milepæl. Så vigtig at der syd for Vejen findes en gravhøj, der blev kaldt Halvvejshøjen. 

Skodborg: markant for Hærvejstrafikanten i fordums tid var, at Kongeåen skulle krydses. Hærvejen gik ellers på den jyske højderyg, skabt af istiden og Hærvejen blev trådt af brugerne således at færrest vandløb skulle krydses. Men ved Kongeåen gik en ikke længere - her måtte man vade over. Man har angiveligt anvendt et af de tre eller flere vadesteder, som vi ved, at der har været, men det har splittet ruten i flere forgreninger. Markant har Skodborghus været - det var et kongeligt slot, der lå hvor Hærvejen skulle krydses - og skilte kongeriget Danmark fra hertugdømmet Slesvig. Slottet i er i dag væk, men er en vigtig Hærvejshistorie. De sidste mursten blev brugt til en mindesten. 

Jels: her huserede vikingerne - og det gør de stadig i en nutidig form. Jels har ligget midt i det historiske skovområde Farrisskovene. Det er et stort skovstykke, der gik fra Ribe til Lillebælt, og som har været farligt og risikabelt at komme igennem. Ulve, tyve og andet natfolk gjorde livet usikkert. Ved Jels Midtsø ligger resterne af et voldsted. I dag er der udgør Jels Vikingespil vikingelivet i Jels.