©  Foto:

Klebæk Høje, Bække Monumentet

Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted. 

Klebæk Høje består af to kuplede gravhøje fra bronzealderen, en 45 m lang skibssætning og en runesten fra vikingetiden, og på tværs af monumentet løber et vognkørselsspor fra middelalderen, der repræsenterer en lille del af  den gammelkendte Hærvej. Klebæk Høje-monumentet ligger 81 m over havet på det højeste punkt i Bække Sogn. 

Se 3 historiske perioder samme sted
Således er flere gyldne perioder samlet på ét sted: den ældre bronzealder med dens tørvebyggede gravhøje, som var rejst over fornemme slægter i samfundet, der i tiden omkring 1500-1200 f.Kr.  tog del i det første handelsnetværk i Europa. 2500 år senere blev en skibsformet stensætning på 45 meters længde og 10 m på bredeste sted opført mellem bronzealderhøjene. Det var en lokal stormand, der havde rejst monumentet til sin afdøde mor Vibrog. Han hed Ravnunge-Tue ifølge runestenen i skibssætningens stævn. Denne person er også omtalt på runestenene ved kirkerne i Bække og Læborg samt på en runesten ved Horne ved Varde.  Det fremgår, at han stod i venskabelig forbindelse med det daværende regentpar kong Gorm og dronning Thyra i Jelling. Bække-området har således været et indflydelsesrigt sted gennem mange generationer og mistede først sin centrale betydning, da Hærvejen blev opgivet i løbet af 1800-tallet.

Ved udgravning i 1957 og 1958 har man fundet fundamenter til de mange sten, der udgør skibssætningen, der er en af de større i Danmark. Alle sten har vendt deres flade side ind mod midten af "skibet". Skibssætninger var begravelsesplads. Der er ikke fundet spor af større grave.