©  Foto:

Vævespor på Hærvejsruten, Askov

Mellem Askov Kirke og Vejen Idrætscenter følger Hærvejens vandrerute Rølkjærstien. En asfalteret sti, der går gennem stille løvskov og på kanten mellem det åbne land og nyere dele af Askov. Strækningen udgør overgangen mellem det aktive liv i industribyen Vejen og højskolebyen Askov.

På strækningen er der direkte på asfalten malet store røde mønstre, som symboliserer Vejen og Askovs historiske DNA. Temaet for mønstrene er vævning, fordi der omkring Askov Højskole opstod vævekurser og væveskoler bl.a. uddannede man vævelærere. I Askov oprettede Anders Lervad sin virksomhed, der producerede den berømte Lervad-væv. Desuden er Nordens ældste væv fundet i nærheden.

Insekter og egeblade
Tættest på skoven er mønstrene inspireret af naturen og især af den unikke insektbestand, som findes i og omkring de meget gamle egetræer. Samme træer har givet inspiration til de hvirvlende efterårsblade. Skoven er fredskov og er omgivet af fredede diger med velvoksne og 150 år gamle egetræer. Digerne har fungeret som skeldiger efter udskiftningen af den oprindelige bondelandsby i Askov.

Vævemønstre
Herefter følger vævemønstre, der er hentet fra Vævebog for Hjemmene. Bogen er skrevet af Jenny la Cour og Johanne Siegumfeldt. Tre adresser i Askov har på skift siden slutningen af 1800-tallet lagt hus til en væveskole. Jenny La Cour startede i 1889 den første væveskole i Askov, i huset ”Veum” på Askov Højskole. Her underviste hun blandt andre sammen med sin brordatter Johanne Siegumfeldt eleverne i at væve solide brugsgenstande, der kunne bruges i datidens husholdning.

Fugle
Sidste sæt mønstre gengiver fuglemotiver, der er udviklet med inspiration og udgangspunkt i Inge Bjørns vævede billedtæppe: Labyrint fra 1985. Værket kan ses på Vejen Gymnasium. Væveren Inge Bjørn (1925) var i årene 1953 – 1993 vævelærer på Askov Højskole.

Alle motivgrupper er lavet af elever på nærliggende skoler: folkeskolen, efterskole, gymnasiet og højskolen. 

Vævesporene er den del af det ambitiøse byrumsprojekt SPORET I VEJEN, som skal skabe sammenhæng mellem forskellige byrum med hver deres karakter, brugt af forskellige aldersgrupper. SPORET I VEJEN sætter fokus på det områdets unikke kulturhistorie. Hele strækningen er markeret med en rød malet stribe, der primært følger belægningen. 

Afstande
Hærvejens vandrerute 0 km 
Hærvejens cykelrute 0 km