©  Foto:

Skødevej

Skødevej står der på vejskiltet. Og denne vej finder du på Hærvejsruten og Kyst-til-kyst-stien mellem Fitting og Bække nord for Vejen.

Navnet Skødevej henviser til den nærliggende Skødebjerggård, der ligger ca. 1,5 km fra ruten mod vest mod Vorbasse. Selv vi oftest hører om krigen i 1864-1867 og nederlaget ved Dybøl Mølle, så var der faktisk her ved Skødebjerg en rytterfægtning mellem danske og preussiske tropper med dansk sejr. En af de få i den krig, og en som vi ikke så tit hører om. Man havde overrasket fjenden med tilbagetoget fra Dannevirke, og rykket tropperne op i Jylland. Her havde de danske dragonryttere generet de preussiske. Øvelsen gik ud på at holde preusserne stangen, så de IKKE fandt ud af, at Fredericia var en svag fæstning. Man havde brug for tid. Den 29. februar var preussernes tålmodighed sluppet op skulle den danske eskadron tages til fange og det lykkedes for preusserne at overrumle danskerne. Uagtet dette endte rytterfægtningen, hvor der kæmpes mand mod mand, med dansk sejr. En af de få i den krig, og en, der ikke ændrede på krigens udfald. Læs den fulde historie her.

Mindestenen står i skovkanten ud mod landevejen mellem Lunderskov og Vorbasse - få meter før parkeringspladsen på den nordlige side af vejen.