På tur i Genforeningens grænseland
Det har vrimlet med grænser ved Kongeåen. Toldgrænse og landegrænse til Slesvig, der lå syd for Kongeåen og hvor befolkningen i 1920 ved en folkeafstemning valgte at blive indlemmet i det danske kongerige.
Inspiration til tur i Genforeningen
Tag på tur i området omkring Kongeåen, og prøv at fornemme, hvordan 56 år under tysk herredømme har føltes for dansksindede - på den forkerte side af grænsen. Vi har samlet steder, hvor Genforeningen slår igennem. Er du på udkig efter områdets genforeningssten, så skal du kigge her.
Monumentparken Skibelund Krat
Skibelund Krat er i dag en monumentpark. Stedet blev i 1865 efter tabet af Sønderjylland anlagt som national møde- og festplads, som i dag er omgivet af mindesmærker for danske personligheder bl.a. Lu...
Lydfortællinger i Skibelund Krat
Få historien i ørene. Hvis stenene i monumentparken Skibelund Krat kunne tale, så kunne de berette indsatsen for at få Sønderjylland til at høre til Danmark. Det gik ikke helt af sig selv.
Magnusstenen i Skibelund Krat
Magnusstenen bliver kaldt "Nordens ypperste kunstværk i granit". Stenen står i Skibelund Krat, og er et af de betydeligste kunstværker der.
Friheden, Bygningsværk
Friheden er et historisk kampestenshus opført i 1870 på nordsiden af Kongeåen, der dannede grænsen mellem Danmark og Tyskland efter krigen 1864.
Bygningen Bennetgård, Københoved
Midt i landsbyen Københoved lidt syd for Kongeåen ligger Bennetgård. Udadtil syner det hvidkalkede tidligere stuehus til gården ikke så meget, men stedet er dog faktisk verdensunikt:Bennetgård er et h...
Rødding Frimenighedskirke
Rødding Frimenighedskirke ligger lige ved siden af verdens første højskole i Rødding i Sønderjylland.
Askov Højskole
Askov Højskole er en af landets første højskoler, og her lever den Grundtvigske tradition stadig. Højskolens bygninger har sat stort præg på byen, og dette kulturmiljø kan du opleve som turist.
Grænsehistorisk byvandring i Foldingbro
Fordyb dig i grænsehistorien i den lille by Foldingbro med den store historie. Her var to af alting - en dansk og en tysk.
Cykelrute, Rødding Øster Lindet
21 km cykelrute, der fører jer rundt i Rødding by (Sønderjylland) til Langetved og Øster Lindet og retur til Rødding.
Hærvejen, dagstur omkring Jels
Dagstur på Hærvejen med udgangspunkt i Jels. Turen går gennem skov og om søer. VisitVejen appen viser vej.
Skoleplantagen, Holsted
Skoleplantagen er et af de mange grønne byrum i Holsted. I den vestlige del af byen mellem Holsted Å og Vestergade ligger et skovområde , som både rummer gode naturoplevelser og en lokal mindelund. Fe...
Genforeningsrundkørslen
Hvor den ældgamle, som vi i dag kalder Vej 32 krydser Vej 403 mellem Vejen og Jels - i rundkørslen ved Skodborghus - er der midt i rundkørslen lavet et moderne og utraditionelt genforeningsmindesmærke...
Hærvejen, dagstur omkring Vejen
Dagstur på Hærvejen med udgangspunkt i Vejen - selvguidet tur.
Frihedsbroen over Kongeåen
Frihedsbroen er en cementbro fra 1924, som fører over Kongeåen på strækningen fra Københoved til Askov.
Her gik grænsen - bilrute langs Kongeågrænsen
59 km kulturhistorisk bil- eller cykeltur langs den gamle Kongeågrænse fra kyst til kyst. Her gik grænsen mellem Danmark og Tyskland i perioden fra 1864 til genforeningen i 1920.
Kulturhistorisk cykelrute ved Kongeågrænsen - Vejen Midt
21 km kulturhistorisk cykelrute langs den gamle Kongeågrænse. Skibelund Krat - Københoved - Foldingbro - Sønderskov ved Brørup.
Kulturhistorisk cykelrute ved Kongeågrænsen - Vejen Vest
28 km kulturhistorisk cykelrute langs den gamle Kongeågrænse. Foldingbro - Villebøl.
Kulturhistorisk cykelrute ved Kongeågrænsen - Vejen Øst
10 km kulturhistorisk cykelrute langs den gamle Kongeågrænse og Skodborg.
Kongeådalen på cykel
Ca. 65 km kulturhistorisk cykelrute på kryds og tværs af Kongeåen og grænseegnen fra 1864 til 1920. Ruten kan deles i mindre stræk og kan startes forskellige steder. Ruten ligger som selvguidet tur i ...
Genforeningsmuren i Rødding
Genforeningsmuren i Rødding er en keramisk fortælling med symboler og motiver knyttet til Sønderjyllands tyske periode og Genforeningen i 1920. Rødding lå i perioden 1864 til 1920 som den yderste og f...
Her kan du finde mere information
Tjek også VisitVejens Facebook side
Hvor finder jeg VisitVejens Turistinformation?
På arbejdsdage kan du besøge den bemandede turistinformation, som ligger i Rødding. Se mere om åbningstider, muligheder og inspirationer.