©  Foto:

Bække

Bække er opstået omkring den gamle Hærvej og både hærvejsvandreruten og hærvejscykelruten går i dag gennem byen. 

Bække er et autentisk sted i Hærvejshistorien - vi ved helt sikkert at HER gik ruten - også dengang i Hærvejens første storhedstid. 

I 5 årtier fra 1917 var byen stationsby på Kolding – Troldhedejernbanen. Den gamle station på Stationsvej vidner endnu om denne tid.

I dag er Bække en velfungerende landsby, som samtidig er et knudepunkt for vandrere, idet Hærvejsvandreruten og Kyst-til-kyst-stien langs Holme Å mødes her. I byen findes en god udstilling om Hærvejen og der er dagligvarebutik, som kan servicere vandrere og andre gæster i byen. Byens gamle kro er Kongelig Privilegeret kro fra 1668. 

Nord for byen ligger den imponerende skibssætning ved Klebæk Høje, som er Danmarks bedst bevarede. I samme område kan ses den imponerende, 50 tons tunge sten, Hamborggårdstenen. Begge vidner om en historie, der rækker langt tilbage i tiden.

Det samme gør Bække Kirke; en smuk, romansk landsbykirke fra 1100-tallet. Kirken er normalt åbent i dagtimerne på hverdage. Foran kirken står noget så usædvanligt som en runesten, der omtaler Thyra. Denne runesten er rejst af den samme mand, som rejste runestenen i stævnen på skibssætningen ved Klebæk Høje, der ligger lidt nord for Bække.

Fra nyere tid kan byen fremvise kunst af Niels Hansen Jacobsen fra Vejen og desuden Hærvejsskulpturen, der fortæller om studedriften på Hærvejen.