©  Foto:

Genforeningsmindet Harreby

Hvor Årupvej og Harrebyvej krydser i landsbyen Harreby, valgte man i sin tid at placere den lokale genforeningssten. Genforeningsmindet i Harreby omfatter ud over selve genforeningsstenen også fire originale grænsesten samlet i et lille grusbelagt anlæg.

Genforeningsstenen er i mørkegrå granit, og den blev ”importeret” fra Asbo nord for Vejen. Den blev sat i 1923, doneret af den lokale gårdejer Johannes Kloppenborg, der selv havde mærket det prøjsiske styres regler. Harreby ligger syd for Kongeåen, Johannes var født her - men blev udvist af det prøjsiske styre. 

Det er grænsesten 22, 28, 30 og 31, der står ved genforeningsmindet. De har oprindeligt stået ved grænseovergangene ved Oppekær og Gelsbro. Grænsestenene stammer fra den fysiske afmærkning af Kongeågrænsen fra 1864 til 1920. Der var i alt 128 grænsesten som disse. I vinteren 1864-65 blev der langs den nye grænse ved Kongeåen sat 128 hvide træpæle med numre. Nr. 1 stod ved Vester Vedsted i vest og nr. 128 ved Hejlsminde ved Lillebæltskysten. I 1891 blev de skiftet ud med lidt mere solide og holdbare granitsten, hvori der var indhugget et nummer og bogstaverne Kr. Dm for Kongeriget Danmark mod den danske side og Kr. Pr. for Kongeriget Preussen på den tyske side. 

Genforeningsstenen i Harreby og mindepladsen omkring den vedligeholdes fortsat af lokale ildsjæle.