©  Foto:

Genforeningssten Hjerting

I et lille anlæg ud mod Dovervej i Hjertings østlige udkant står byens genforeningssten. Stenen blev rejst 10 år efter genforeningen ved siden af den daværende Hjerting Skole på en lille høj. 

Stenen er en såkaldt tvillingesten. Den har nemlig en makker, der står ved Højskolen i Rødding. Begge sten kommer fra en og samme rå sten, som ved sprængning blev delt i to. Denne oprindelige sten blev fundet tæt på Hjerting og vejede 24 tons. Den var så stor, at sprængning i to dele var den eneste mulighed for at få stenen flyttet. Og det er så ikke her, at man skal tro, at det var en nem sag, som lokalsamfundets borgere lige selv fiksede i en håndevending. Opgaven med at sprænge fordrede tæt kontakt til Hærens Ingeniørkorps, og selve transporten til henholdsvis Hjerting og Rødding blev assisteret fra Haderslev Amts Jernbane, der stillede særligt forstærkede vogne og midlertidige sveller og skinner til rådighed for at få stenene fra engen ud til fast vej. Herfra skulle en blokvogn klare resten af transporten og Hjerting-stenen måtte igen med togvogn det sidste stykke til sin stå-plads. 

Med velberådet hu og ihukommende anvendelsen af røde og hvide farver under udlændingetiden, så  nyd den rød-og hvidmalede bænk, der står lige ved siden af stenen. 

Teksten på stenen stammer fra den norske digter Bjørnstjerne Bjørnsons tekst til den norske nationalsang (slutningen af 7. vers). 

Stenen blev afsløret på afstemningsdagen  dvs.10. februar i 1930.