©  Foto:

Skodborg

Landsbyen med den stærke danskhed lige syd for Kongeåen. 

Skodborg er toppen af Sønderjylland. Dels på grund af den nære beliggenhed til Kongeåen, der afgrænser Sønderjylland mod nord, men også på grund af et historisk høj engagement i kultur- og foreningsliv. Byen var et af danskhedens sikre bastioner frem til Genforeningen i 1920. Skodborgs største bidrag i moderne tid er den årlige 1-dagsfestival Skodborg Parkrock, der tiltrækker flere tusinde gæster og toppen af poppen af musikere på den danske musikscene.

Tiden som tysk område har lejret sig dybt i Skodborg. Næsten alle familier fik 1. verdenskrig tæt på, når deres familiemedlemmer skulle være tyske soldater ved fronten i Belgien eller Rusland. Så mens resten af Danmark – nord for Kongeåen – holdt sig neutrale i verdenskrigen, så var unge mænd fra Skodborg udsendt som tyske soldater – selv om de var dansksindede. Navnene på dem, der ikke kom hjem, finder du på mindestenen foran Skodborg Kirke.

Skodborg var frem til 1920 en grænseby. Folkeafstemningen forud for Genforeningen i 1920 gav i Skodborg Sogn 1.046 stemmer for Danmark og110 for Tyskland. Skodborg har været grænseby tidligere, da Kongeåen udgjorde toldgrænse mellem Danmark og Slesvig. Det var i Skodborghus-slottets storhedstid.

Skodborg var endestation på den smalsporede Haderslev Amts Jernbanes strækning fra Haderslev. Banelinien sørgede for logistik for varer og personer sydover. Strækningen Haderslev - Skodborg blev bygget i 1905 og nedlagt i 1933. Du kan stadig se den tyskinspirerede banegårdsbygning midt i byen.

Skodborg har stadig et meget levende foreningsliv – med rødder i grænsehistorien og skabt af et vilkår som grænseegn. Der holdes stadig hvert år ringridning og det lokale brandvæsen består af frivillige. De lidt over 1.200 indbyggere i byen har også idrætsforening og lokalarkiv som de fleste andre sønderjyske sogne.