©  Foto:

Heksebroen - mellem Jels-søerne

Nyd et Livstræ – et af dem står ved Heksebroen, hvor Jels Midtsø og Jels Nedersø forbindes med en kort ”å”. Livstræer er vært for et rigt dyre- og planteliv og bidrager til en stor artsrigdom i Naturstyrelsens skove.

Heksebroen er idag en lille træbro, der går over kanalen mellem Jels Nedersø og Jels Midtsø. De to søer er således forbundet og der kan sejles mellem dem. Heksebroen ligger i bunden af tunneldalen - og både nord og syd for skærer landskabet sig endnu dybere ned. Faktisk er Jels Nedersø op til 11 m dyb. 

Heksebroens navn kan have to årsager: dels var den oprindelige bro bygget med kunstfærdige knudrede stolper dels har der oprindeligt stået et meget kroget egetræ tæt på, som  kan ha sat gang i fantasien. I dag er gangbroen udformet handicapvenligt. Broen blev oprindeligt lavet efter genforeningen i 1920, hvor der blev lavet sti rundt om søerne. 

Ved Jels er der tre søer, nemlig Jels Nedersø på 54 ha, Jels Midtsø på 25 ha og Jels Oversø på 9 ha. De ligger på stribe i bunden af en tunneldal og er indbyrdes forbundet af Jels Å. Området er fredet, for at sikre, at der ikke bygges yderligere langs søbredderne og for at bevare enge og levende hegn. Søerne er gode ynglelokaliteter for vandfugle. h

Afstande:
Til Hærvejens vandrerute: 0 meter.