©  Foto:

Vejen Station

Vejen station er bygget i 1917, hvor den afløste stationsbygningen fra 1874.  Banegården er udført i byggestilen Bedre Byggeskik og havde Heinrich Wenck som arkitekt. Stationsbygningen er nu fredet. 

I 1868 skulle der anlægges eksporthavn i Esbjerg. Efter nederlaget i 1864 til tyskerne ønskede man at frigøre sig fra afhængigheden af udskibningen af danske landbrugsprodukter gennem havnen i Hamborg. Men havn var ikke nok - der skulle også være togtransport til havnen. Derfor blev den jyske sydbane bygget fra Lunderskov til Esbjerg, og dannede forbindelse til den jyske længdebane. 

Jernbanen gjorde det muligt for Vejen at udvikle sig til en driftig industriby. Allerede før jernbanen kom til Vejen i 1874, var landsbyen, der oprindeligt lå omkring den nuværende kirke, i gang med at udvikle sig til et handels- og håndværksmæssigt centrum på egnen. Da Vejen skulle have station på jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg, blev den placeret på en mark syd for den eksisterende landsby. Flere fabrikker blev grundlagt ved siden af, og i starten af 1900-tallet voksede stationsbyen sammen med landsbyen. Johannes Lauridsen var igangsætter og en betydningsfuld mand i byen. Han grundlagde blandt meget andet margarinefabrikken Alfa. Du kan se statue af ham lige foran stationsbygningen. Oprindeligt var Vejen endestation for et sidespor, Vejen-Gesten, på Troldhedebanen, der var en privatbane. 

Afstand: 
Hærvejens vandrerute: 0 km - når du stiger af toget og går ned ad trappen, så rammer du i gangtunnellen Hærvejens vandrerute. Højre er mod syd og venstre så kommer du mod nord. 

Hærvejens cykelrute: 0,1 km - der få meter ud til Søndergade, hvor Hærvejens cykelrute går.