Sønderskov Hovedgård

Sønderskov Hovedgård

Foto: Museet på Sønderskov
Attraktioner
Haver og parker
Adresse

Sønderskovgårdvej 2

6650 Brørup

Kontakt

E-mail:post@sonderskov.dk

Telefon:75383866

fax:75383865

Herregården Sønderskov og det omgivende herregårdslandskab er en kulturhistorisk helhed. Selve hovedbygningen til Sønderskov blev oprindeligt bygget i middelalderen som en befæstet borg. Den nuværende hovedbygning er en baroktillempning af en renæssancebygning opført af adelsmanden Thomas Juel i 1614-20. Bygningen rummer i dag Museet på Sønderskov, der er egnsmuseum for Vejen Kommune. 

I mange år stod Sønderskov i håbløst forfald, men en gennemgribende restaurering reddede bygningen fra ruin. Bygningen rummer mange spændende kalkmalerier, oliemalede lærredstapeter samt frilagte træbemalinger. Det nyetablerede egnsmuseum for Vejen Kommune flyttede ind midt under istandsættelsen. Museet har en arkælogisk studiesamling samt flere mindre udstillinger om fund fra lokalområdet. Ligedan er den gamle herregårdssmedje genetableret. Sønderskov modtog i 1992 Europa Nostra prisen efter den gennemgående renovering. 

Haven
Sønderskovs oprindelige barokhave er genskabt med de karakteristiske symetriske linier. På museet findes den samling havevaser fra 1600-tallet, der blev fundet i forbindelse med renoveringen. Museet har genskabt et afsnit af herregårdens historiske urtehave, som drives af en frivillig arbejdsgruppe.

Voldgraven omkring hovedbygningen er dateret 1400-1660. Gårdspladsen består af pigstensbelæning i et geometrisk mønster, og er orginalt fra renæsancetiden. Sønderskov er omgivet af tre skove - Nørreskov, Hjortehaven syd for bygningen og var en dyrehave og Skovhoved, hvor der stadig kan ses spor af karpedamme. 

Møllestien
Herregårdslandskabet kan opleves via trampestien Møllestien, der udgår fra parkeringspladsen øst for hovedgården. Landskabet er et af de bedst bevarede i det sydlige Jylland. Veje, stier og alléer fra 1700-tallet, Hovvejen, som blev brugt af bønderne på vej til hoveri og herskabets kirkesti til Folding Kirke  kan stadig ses i landskabet. 

Afstande:
Hærvejens cykelrute 5 km

Adresse

Sønderskovgårdvej 2

6650 Brørup

Facilities

Aktivitetsmuligheder for børn

Servicehund tilladt

Parkeringsplads for busser

Åben besøgshave

Restaurant/Cafe

Park

Inspirationshave

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
Visit Vejen Turistinformation