På Hygum Hjemstavnsgård kan du se udviklingen i, hvordan man har sået, høstet og tærsket korn gennem tiderne.
Håndhøstet
Alt høstarbejde har været manuelt. Kornet blev høstet med le. Negene blev bundet ved håndkraft. Tærskningen foregik med plejlstang, hvormed man bankede kornet af stråene. Dette var hårdt arbejde. Rensningen for avner og andet foregik oftest ved at man kastede kornet op i luften inde i loen ved gennemtræk. Så kunne avner m.m. blæse væk, og man havde kun kornet tilbage. Kornet blev derefter malet hos mølleren og indgik i husholdning og madlavning - til brød og grød.
Maskinerne hjalp
Gradvist kom maskinerne ind i landbruget. Aflæggeren skar kornet af og lagde det på marken i pæne bundter, som derefter skulle håndbindes. Fra denne periode er pigtærskeren: et groft tærskeværk, der ikke skilte korn og avner. Avnerne blev derefter skilt fra med en sigte eller med rensemaskine.
Den hestedrevne selvbinder blev opfundet i USA i 1870’erne, men det var først ved århundredeskiftet, at den blev almindelig i Danmark på de store gårde og fra 1920'erne på de mindre gårde. Selvbinderen kunne binde negene, som herefter kun skulle stilles op mod hinanden i traver og køres i lade eller stakkes udendørs til efterfølgende tærskning, hvor man skilte korn og halm. Elektriciteten kom omkring 1900. Fra 1920'erne havde de større gårde eget tærskeværk, mens de mindre gårde delte eller lejede et.
Traktorer blev først udbredt i Danmark efter 2. verdenskrig; det var nu dem, der trak selvbinderen. Tærskeværket blev trukket ude på marken af traktoren eller hjemme i loen ved strøm.
I 1953 blev den første danskproducerede mejetærsker prøvekørt. Det var en såkaldt bugseret mejetærsker, som blev trukket af en traktor. Allerede 3 år efter blev den første selvkørende mejetærsker prøvekørt, og sidst i 1960’erne havde de selvkørende mejetærskere overtaget.
Maskiner m.m. på Hygum Hjemstavnsgård
I laden på Ollingvej 1 findes en udstilling med gamle så- og høstmaskiner. En såbalje er starten, herefter bredsåmaskine og alm. såmaskine.
Der er leer og plejle og en remskive fra en gårdmølle fra 1862. En aflægger af mærket McCormick, som var det første firma, der fremstillede aflæggere og selvbindere. Selvbinderen i udstillingen er fra Fæsted, som ligger ret tæt på Sdr. Hygum. Desuden ses en hånddreven pigtærsker og rensemaskine og en kværn.
Aktiviteter på Hygum hjemstavnsgård
De 4 klassiske kornsorter byg, rug, hvede og havre dyrkes på 3 ha.
På Hygum Hjemstavnsgårds høstdage kommer høsten i hus. Her høstes med segl, le, selvbinder med hest eller traktor og bugseret mejetærsker. Negene tærskes på et tærskeværk trukket af en traktor. Kornet kommes i sække og sælges til foderstoffen. En gammel kværn med dieselmotor grutter noget af kornet. Halmen på marken pløjes ned og giver næring til næste års høst.
På de senere pløjedage pløjes jorden med hesteforspand eller en gammel traktor; derefter harves der, og markerne ligger sorte vinteren over, som de gjorde det tidligere.