©  Foto:

Jels

Jels - på kanten af sø og skov og med spændende vikingeaktiviteter. 

Med en naturskøn placering ved Jels-søerne er Jels et centrum for vandreture og oplevelser i naturen. Byen er omgivet af skove mod nord og syd, hvorigennem både Hærvejsvandreruten og –cykelruten går. Den gamle Farrisskov, som tidligere dækkede store dele af Syd- og Sønderjylland, krydser her en smuk tunneldal, hvor de 3 søer skaber et varieret, rekreativt område.

Byens kirke, der er fra 1854, er opført tæt ved søen; formentligt fordi søen har været anvendt til dåb. Kirken erstatter en tidligere, mindre middelalderkirke. Ikke langt fra kirken ligger Jels Mølle, en hvid, hollandsk mølle fra 1859, der har malet korn for området i 100 år.

Centrum i byens rekreative område er det arkitektonisk smukke Jels Søbad. Her er også udgangspunktet for vandreture på Jels Natur. og planetsti, og på stierne, der går rundt om to af de tre Jelssøer. I hele sommerperioden mødes byens borgere og gæster ved søbadet.

Jels er blevet til et mødested for alle vikingesjæle i den sydlige del af Jylland. Amfiscenen, hvor der opføres vikingespil hvert år i juli, ligger lige ned til søen og tæt derved ligger Jels Vikingeby med fine kopier af huse fra vikingetiden. Alt er drevet af en gruppe passionerede ildsjæle.

Royal Oak, på den anden side søen, byder på en anden aktivitetsmulighed; nemlig golf, og byen har idrætscenter med motionscenter. Der er flere spise- og indkøbsmuligheder i byen, så man kan roligt blive, nyde naturen og lade op i den afslappende stemning, der præger byen.

Vi siger Møjn
Jels ligger syd for Kongeåen, og dermed i et område, hvor vi ofte siger Møjn, når vi går, men ikke når vi mødes, dvs. Møjn bruges i stedet for farvel. Så det kan du også opleve i Jels.