©  Foto:

Hovborg

Hovborg - en oplevelsesperle midt i skovene, der fortæller spændende historie

Hærvejen og Drivvejen var et net af veje, som tidligere var grundstammen i transport ned gennem Jylland. Hvor et af sporene på Drivvejen krydsede Holme Å, opstod Hovborg. Landsbyen ligger der fortsat og er i dag en driftig og levende landsby med kroen som et historisk centrum og med mange andre servicefaciliteter i og rundt om byen.

Fra at ligge på den jyske hede, er byen nu omkranset af skov, og har udviklet sig meget siden den første kro i Hovborg blev bygget midt i 1700-tallet. Kroværterne på kroen har op gennem historien sat deres præg på Hovborg og været med til at udvikle byen.

Det var blandt andet her fra initiativet til anlæggelse af plantager i området kom. ”Hvad udad tabes skal indad vindes” var mottoet efter krigsnederlaget i 1864. Enrico Dalgas var bannerfører for opdyrkning og tilplantning af den jyske hede, og købte selv en gård, Høllund Søgaard, tæt ved Hovborg. Her kan i dag ses en statue af Dalgas.

Mange københavnere investerede i plantager i det jyske; i dag kan man fx tæt på Hovborg besøge Baldersbæk Plantage, som er en kulturhistorisk perle. Med landsbyens vækst kom behovet for egen kirke; jorden dertil blev givet af kroen, og en bemærkelsesværdig korskirke blev bygget.

Hovborg er også udgangspunkt for vandreture langs Holme Å og stoppested på kyst-til-kyst-ruten. En gruppe lokale ildsjæle fortsætter i dag ånden fra de gamle kroværter med nye initiativer i byen til gode for både byens 1960 beboere og gæster, der kommer til byen.