©  Foto:

Jels Søerne

I Jels ligger tre søer på stribe: Jels Nedersø, Jels Midtsø og Jels Oversø. Sammen udgør de en lille tunneldal, som blev dannet under seneste istid for ca. 12.000 år siden.

Smeltevand fra kanten af det flere kilometer tykke islag, der dækkede det nuværende østlige Jylland, strømmede ud over det fladere land mod vest. Dalen er ca. 5 km lang og en halv kilometer bred, og absolut en af de mindre tunneldale.

I dag udgør Jels Søerne et lækkert rekreativt område både for vandelskere og landkrabber. Der er gode stier rundt om Nedersø og Midtsø. Naturstyrelsen har gode afmærkede ruter i området, hvor skoven de fleste steder går helt ned til søkanten. Der er en afmærket 5 km løbesti rundt om Nedersøen og fra området bag friluftsscenen og langs Nedersøen går Sundhedssporet i Jels. Hele skovområdet menes at være rester af den store Farris Skov, der i oldtiden dækkede området fra Lillebælt til Ribe – et skovområde, som var farligt at færdes i. Ved Jels Søbad har du mulighed for at tage en frisk dukkert i søen. 

Området ved Jels Oversø er fredet naturbeskyttelsesområde, og der må ikke sejles der.

Sejle på Jels Nedersø og Midtsø
Det er tilladt at sætte egen kano eller kajak i vandet ved Jels Nedersø og Jels Midtsø. Straks efter du er færdig med at sejle, så skal du tage båden op. Der kan lejes både og kanoer flere steder i Jels. 

Miniferie
Har du lyst til at være længere tid i det naturskønne område ved Jels, så se her, hvordan du kan holde en miniferie eller forlænget weekend i Jels. 

#visitvejen